Compara proprietati

Avansul de 25% la creditul imobiliar

Avansul de 25% la creditul imobiliar

Conform proiectului de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare publicat pe site-ul instituției BNR, avansul pentru creditul imobiliar destinat investitiilor a crescut de la 1 ianuarie 2022. Se modifică gradul de indatorare pentru debitori si au aparut noi masuri pentru persoanele fizice si companii, ceea ce se traduce printr-o atentie sporita a bancilor în acordarea de noi credite.

”In cazul creditelor acordate pentru achizitia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinta pentru folosinta proprie si permanenta/continua a debitorului, limitele prevazute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documnetului BNR.

Romanii nu vor mai putea accesa credite de la banci cu un avans minim de 15%, daca mai detin o locuinta în proprietate. Aceasta masura creste avansul minim necesar in cazul unui imprumut pentru locuinta, de la 15% la 25% pentru un credit in lei, de la 25% la 35% pentru un imprumut in euro si de la 40% la 50% pentru o finantare in alta valuta.

Astfel, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei, fata de 85% cat era in trecut, 65% pentru creditele in euro, si 50% pentru creditele in alte valute.

 

 

Noile prevederi se aplica doar celor care acceseaza un credit ipotecar pentru o locuinta de vacanta sau pentru investitie. Prevederea nu se va aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

Prin aceasta masura sunt avute in vedere diminuarea vulnerabilitatilor generate de o crestere a creditelor nou – acordate in acest scop, dar si cresterea rezilientei debitorilor si a creditorilor in cazul unor evolutii nefavorabile.

„Imprumutatorii asigura conformarea la dispozitiile prezentului regulament incepand cu data de 1 ianuarie 2022.”

 

img

Imobiliare Destine