Compara proprietati

Pretul unei proprietati este printre cele mai importante aspecte ce trebuie stabilite atunci cand vrem sa vindem o proprietate. Pentru a va raspunde la aceasta preocupare, este necesar sa vedem locatia si sa facem o analiza comparativa de piata care, in urma unor calcule si a unor ajustari specifice pe care un agent imobiliar Destine Imobiliare cu experienta le poate face, pe baza activelor vandute si in precontract din zona data, pe o perioada specifica de timp, ne va reda un pret corect de listare.

Agentii imobiliari au experienta si fluxul de lucru necesar sa te asiste in:
– intelegerea nevoilor tale imobiliare
– stabilirea pretului corect de listare
– expunerea proprietatii tale catre maximum de clienti
– eliminarea cumparatorilor necalificati
– negocierea si acceptarea celei mai bune oferte de pret
Asadar, colaborarea cu un agent imobiliar  te scuteste de stres, telefoane agasante si fara rezultat, vizionari fara scop si cheltuieli inutile pentru publicitate scumpa si fara succes.

A vinde de unul singur, fara niciun ajutor din partea unui persoane calificate in domeniu, nu este tocmai cel mai usor lucru posibil mai ales in conditiile actuale ale pietei imobiliare,  în care oferta depășește cu mult cererea solvabilă. Pe segmentul rezidențial au rămas preponderent consumatori finali din clasa medie – oameni obișnuiți, a căror putere redusă de cumpărare îi face extrem de vigilenți nu doar la preț, ci și la modul în care o proprietate corespunde, la modul realist, propriilor nevoi. Astfel, acestia amana decizia de a-si achizitiona un imobil, nu doar din lipsa de timp dar si datorita pretului si a perioadei de indatorare la banca.

Pentru ca nu ai expertiza unui agent imobiliar, care stie sa califice potentialii clienti dupa gradul lor de interes si dupa eligibilitatea lor. Exista urmatoarele tipologii de clienti cumparatori:
– curiosii, care doar suna informativ
– necalificatii, care suna, dar situatia nu le permite, din diferite motive, sa cumpere
– calificatii, care suna si sunt atenti la orice detaliu pe care sa il poarta transforma in asul din maneca la negocieri.

Agentii imobiliari fac mult mai mult decat a posta  anunturi pe Internet. Pornind de la modul in care proprietatea ta este promovata pe piata imobiliara, pozele realizate de catre acestia, descrierea  prin care sa-ti scoata in evidenta atuurile imobilului si pana la calificarea clientilor,  sunt doar cateva motive pentru care ai avea nevoie de un agent imobiliar. Posibilitatea de a avea de partea ta pe cineva cu experienta in domeniu, care asta face zilnic, e similara cu cea de a avea un avocat profesionist, care sa iti apere cauza, nefiind nevoit sa te reprezinti in fata celui mai aspru si experimentat complet de judecata. Iar  de persoane interesate doar de “turism imobiliar”, care nu au ce face acasa si care sunt dornice sa piarda timpul altcuiva, cred ca am vrea sa fim scutiti, oricare dintre noi.

Aceasta analiza este ca o radiografie. Inainte de a urma un plan de tratament, cand mergem la medic, acesta ne trimite sa ne facem niste investigatii, ca sa stie ce interventii sunt necesare, ce sa ne recomande, potrivit cu situatia si diagnosticul nostru. La fel este si aceasta analiza comparativa de piata pentru domeniul imobiliar: ne spune unde ne situam cu proprietatea, ca si pret al pietei, luand in calcul activele similare ca si zona si particularitati, vandute si in precontract. Noi o realizam folosind FlexMls, sistem folosit si de evaluatorii acreditati ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania) si, la final, obtinem trei preturi, in baza unor ajustari realizate, si anume un pret minimum de vanzare, un pret maximum de vanzare si un pret recomandat.

In calitate de vanzator vei avea nevoie de:

• Actul de proprietate asupra imobilului, care poate fi dupa caz: contract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, contract de donatie, sentinta civila definitiva si irevocabila etc;
• Extrasul de carte funciara pentru autentificare, se poate solicita doar de catre notarul public de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si este valabil 10 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciara este documentul care certifica datele de identificare ale unei proprietati, precum si situatia juridica a acesteia (daca este sau nu ipotecata, daca exista sau nu interdictii de instrainare, etc.);
• Certificatul fiscal, care se obtine de la Directia de Venituri si care certifica faptul ca proprietarul este la zi cu darile fata de stat (impozite, taxe, amenzi, etc);
• Adeverinta de la asociatia de proprietari, care sa arate ca proprietarul este la zi cu plata cheltuielilor de intretinere, de reparatii sau alte cheltuieli comune;
• Certificatul energetic, document care atesta performanta energetica a cladirii;
• Actele de identitate ale proprietarilor; – certicatul de casatorie (dupa caz);
• Declaratie de la Primarie (dupa caz) cu specificarea ca imobilul nu este revendicat sau nu sunt notate procese in circuitul civil, in situatia in care imobilul a fost dobandit in baza Legii 10 sau 112 !

• Conform art. 54 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, notarul public autentifica actele prin care se transmit, constituie, modifica sau se sting drepturile reale imobiliare pe baza extrasului de carte funciara emis stict in acest scop de Biroul de Carte Funciara din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara sau , dupa caz, a certificatul de sarcini. Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciara pentru incheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau mostenitorilor acestuia. Asadar, biroul notarial va obtine extrasul de carte funciara in numele prorietarului.
• Extrasul de carte funciara pentru informare se elibereaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice de drept public si privat interesate de situatia juridica a imobilului, are o forma similara extrasului de autentificare si poate fi folosit in alte scopuri decat pentru incheierea actelor notariale.

Ca vanzator va trebui sa platesti certificatul energetic al carui pret este dat de tipul si marimea imobilului. Tarifele practicate sunt cuprinse intre 200 si 400 de lei pentru imobile de tip apartament si 250 si 600 de lei, pentru imobile de tip casa unifamiliala.

In ceea ce priveste extrasele de carte funciara, tarifele sunt urmatoarele:
• Pentru eliberarea unui extras de informare: 20 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile (termen de recomandare, poate dura şi mai mult) şi 100 de lei, în regim de urgenţă (1 zi).
• Pentru eliberarea unui extras de autentificare: 40 de lei, în regim normal – se eliberează în două zile (termen de recomandare conform Ordinului ANCPI nr. 186/2009, poate dura şi mai mult) şi 200 de lei, în regim de urgenţă (1 zi).

Cele trei variante de plata (plata integrala, plata prin credit bancar si plata esalonata) pot avea anumite avantaje, depinde ce vei face cu banii dupa vanzare. Asadar, daca optezi pentru plata integrala, elimini intarzierile ulterioare, poti investi intreaga suma imediat, fie intr-o afacere, fie intr-o alta proprietate imobiliara.

Plata esalonata (un plus decisiv pentru multi cumparatori) si plata prin credit bancar, pot aduce intarzieri de peste o luna pana la primirea intregii sume de bani, insa priveste aceasta perioada ca un timp suplimentar si benefic pentru tine! Poti identifica astfel cea mai buna varianta pentru a-ti investi banii, mai ales daca vrei sa achizitionezi cu acestia o alta proprietate!

Atentie insa! Si pretul negociat cu cumparatorii pentru proprietatea ta, poate varia in functie de modalitatea de plata, dar mai multe iti vom spune la intalnirea noastra!

• Pentru stabilirea unui pret bun de vanzare a proprietatii tale. Pe cont propriu s-ar putea sa fii prea subiectiv, sa nu evaluezi corect proprietatea fiind emotional legat de ea si astfel sa nu ai rezultate.
• Pentru asistenta pe intreaga desfasurare a procesului de vanzare;
• Pentru siguranta tranzactiei imobiliare (iti vom spune ce masuri sa iei pentru a fi sigur ca nu iesi in pierdere);
• Pentru ca iti vom aduce clienti capabili sa cumpere;
• Pentru a castiga timp, vanzarea realizandu-se in cel mai scurt timp posibil (promovarea, vizitele, pur si simplu a te ocupa de clientii cumparatori, poate necesita mult timp, iar tu probabil nu il ai la dispozitie);
• Pentru a castiga bani, obtinand cel mai bun pret pentru apartamentul tau
• Pentru consiliere post-vanzare cu privire la posibilitatile pe care le ai de a investi tot in domeniul imobiliar;

Atat noi, cat si alti agenti imobiliari profesionisti recomanda si lucreaza doar cu oferte scrise. Afla ca este in interesul tau sa completezi o oferta scrisa, dupa ce ai vizionat imobilul impreuna cu toti membrii familiei. Asta pentru ca achizitionarea unui apartament este o decizie extrem de importanta si trebuie sa fie unanima. Oferta verbala ar putea avea avantajul de a fi dezbatuta de cele doua parti intr-un timp foarte scurt, insa va fi in defavoarea ta pentru ca timpul de reactie al vanzatorului este limitat si raspunsul s-ar putea sa nu iti placa.

Atunci cand raspunsul vine dupa o analiza atenta a ofertei, dupa ce agentul imobiliar discuta cu vanzatorul si ii prezinta comparabile de pe piata, acesta s-ar putea sa-ti fie favorabil. Vanzatorul are posibilitatea si timpul necesar sa inteleaga cum si de ce s-a ajuns la aceasta oferta, in cazul in care este sub asteptarile lui.

O oferta scrisa, completata cu toate datele tale, cu pretul oferit, semnata de tine, ii va inspira vanzatorului multa seriozitate, siguranta, intentie reala de cumparare si cu siguranta se va gandi de doua ori inainte de refuze sau sa vina cu o contraoferta.

Pentru eliberarea unui extras de carte funciara va puteti adresa Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, situat pe str. Unirii, nr.2, cod postal 100043, Ploiesti.

Mai multe informatii puteti afla la nr de telefon 0244/519.569 ; 0244/514.907 sau  adresa de mail ph@ancpi.ro .

Program de lucru: L-J: 08:00- 16:30;  V: 08:00-14:00

Valabilitatea extrasului este de 10 zile.

 • Buletinul proprietarilor;
 • Act proprietate imobil;
 • Extras de carte funciara;
 • Certificatul de casatorie, in cazul in care ambii soti sunt co-proprietari;
 • Actul de proprietate;
 • Certificatul de atestare fiscala emis de Administratia Financiara in termen de 2 zile, valabil 30 de zile. Acest document atesta ca s-au platit impozitele si taxele de catre proprietar. In cazul in care sotii sunt co-proprietari, se emite certificat fiscal pentru fiecare parte.
 • Docmentatia cadastrala (cadastru si intabulare);
 • Actul de proprietate;
 • Certificatul fiscal pentru cadastru si intabulare eliberat de Administratia Financiara- Directia de Impozite si Taxe Locale;
 • Buletin;
 • Extras de carte funciara;
 • Certificat de performanta energetica;
 • Adeverinta eliberata de asocciatia de proprietari;
 • Ultimele facturi ale utilitatilor;
 • Pentru apartamente (RLV-ul apartamentului);
 • Pentru cladiri existente (RLV-ul cladirii; fisa bun imobil din care sa reiasa suprafata construita la sol; proiect de executie- daca exista);
 • Pentru cladiri noi (proiect de constructie, planuri de arhitectura pentru fiecare nivel, sectiuni transversale sau longitudinale, planuri cu fatade, instalatii)

Certificatul de urbanism este un act de informare prin intermediul caruia sunt facute cunoscute informatii despre regimul juridic, economic, tehnic al terenurilor si/sau constructiilor.

 • cerere tip prin care soliciti certificatul de urbanism ( se va mentiona numarul cadastral, numarul din extrasul de carte funciara precum si scopul solicitarii);
 • planurile cadastrale;
 • dovada de plata a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism;

Ai alta intrebare la care nu gasesti raspuns?